livsnjut

Fem hotell för romantisk staycation i Stockholm

Stockholm är ju en nästan smärtsamt vacker stad, men efter ett drygt år av att inte ha haft möjlighet att lämna den är det lätt att man blir lite hemmablind. Samma sak med sambon kanske? Har man sett varandra med stressrynka mellan ögonbrynen och pyjamasbyxor till den vita skjortan lite för många gånger, kan det vara läge att byta miljö. Jag är ett stort fan av att trycka “refresh” på både mig själv, vardagen och relationen när man behöver komma ur slentriancirklarna. Även om du inte kan åka långt varken i tid eller avstånd finns massor av hotell som passar för en romantisk staycation i Stockholm, och dessutom är anpassade för att vara säkra i tider med restriktioner. Idag ska jag lista fem av mina favoriter!

En liten brasklapp för alla stressade, trötta och lågmält irriterade personer som vill bryta vardagen med en staycation: håll lite koll på förväntningarna. Det är så lätt, i alla fall för mig, att gå i spinn när man ska göra något utöver-det-vanliga-mysigt. Att en staycation går från att vara en avkopplande paus till ännu en plats att prestera. Plötsligt ska också samtalen, maten och myset vara fem plus, utan undantag. “Klara, färdiga, drömhelg?!”.

I julas till exempel bokade jag och F en natt i Gävle, för att komma iväg lite från stressen. Vi hade flyttat, jag hade en ny roll på jobbet, svårt att sova och kämpade nästan dagligen med ångest, men självklart skulle en natt i ett vinterregnigt Gävle råda bot på allt! Det slutade med att jag grät i hotellets bubbelpool, gick upp på rummet och badade fyra gånger i badkaret (själv) och F fick övertyga mig om att det var okej att vi somnade framför Beck fast vi bodde på hotell. Det var första gången på länge som jag sov en hel natt, så även om det inte blir den rosaskimrande getaway du önskade dig kan det vara exakt vad du behöver. Och en sista note to self: dubbelkolla hotelldatumen mot din Maya-app innan du drar kortet. Man kan ta en paus från vardagens måsten, men PMS är svårt att lämna hemma. 

Fem av mina bästa hotell för romantisk staycation i Stockholm

  • Hotel Frantz
  • Ellery Beach House
  • Hobo Hotel
  • Grand Hotel Saltsjöbaden
  • Svartsö Vandrarhem & Hotell

1. Hotel Frantz

Första tipset för en romantisk staycation i Stockholm är detta boutique-hotell vid Södermalmstorg, inhyst i en byggnad från 1647. Modern inredning möter husets tegelväggar, trapphus och tiljor. Här firade jag och F fem år tillsammans och jag skulle definitivt rekommendera det, nu under restriktionstider är dessutom Södermalmstorg mindre stimmigt på nätterna än vanligt (är högt medskyldig till det stimmet, men ändå). 

Plus också för min kanske bästa hotellfrukost någonsin? Jag som älskar frukost, men inte nödvändigtvis frossar i bacon, äggröra och korvar som brukar få utgöra det “lilla extra” på en frukostbuffé, tog flera omgångar av deras egengjorda mango-overnight oats, bärkompott och müsli. Och gräddtårta! Det finns en gräddtårta på frukosten! 

Läge: Södermalm (nära Slussens T-bana)

Spa: Nej.

Känsla: Trendigt, personligt, modernt möter historiskt. 

Unikt för hotellet: Otroligt centralt och byggnaden från 1600-talet.

Hemsida: hotelfrantz.se

2. Ellery Beach House

Kan det vara så bra som alla säger, tänkte jag? Efter några månader av att ha sett varenda influencer hylla Lidingös nya spa, åkte jag dit med min mamma. Som alltid på spa är det dock en stor mängd par, så jag vågar ändå lista det under min lista på romantiska hotell. Och det levde upp till hypen! 

Bussen från Ropsten stannar precis vid en gård med hästar, grisar och getter som förstärker känslan av att ha lämnat stan. En kort promenad därifrån tornar hotellet upp sig, omslutet av skog och med snygg inredning. Ellery drivs av samma ägare som också äger Steam Hotel i Västerås, byggt i ett ångkraftverk, så visuella koncept och interiör är ett av deras kännetecken. Till exempel ville jag ha i princip varenda print och tavla som satt på väggarna.

Spa:et är fräscht och vackert, oavsett om du ligger i poolen, på solstolen eller tar igen dig vid brasan. Det enda jag saknade var bubbelpool, men man kommer också långt på 33 grader i utomhuspoolerna. Du kan också bada bastu och hoppa direkt i havet utanför. Extra plus för kreativ och god meny i restaurangerna (ja, det finns två)! 

Läge: Lidingö (buss från Ropstens t-bana)

Spa: Ja.

Känsla: Lyx lyx lyx, naturnära, passar både för en romantisk staycation som till en födelsedagsweekend med kompisarna. Finns alltså också potential (eller risk?) för spa-möhippor.

Unikt för hotellet: Hypat, kanske träffar du ett gäng influencers eller Pernilla Wahlgrens tjejgäng. Du kan tydligen också spela paddel här (om det nu inte är det du vill ta en paus ifrån). 

Hemsida: ellerybeachhouse.com

3. Hobo Hotel

Bild från Hobo’s egen hemsida. Jag tog ingen egen bild tyvärr, det var nämligen också en PMS-tajmad staycation. You live and you learn!

Vid Brunkebergs torg bakom Gallerian i Stockholm har flera hotell slagit upp de senaste åren. Ett av dem är Hobo Hotel, som med sina små, men späckade rum är perfekta för dig som vill hitta på roliga grejer på och utanför hotellet. Här utnyttjas varje centimeter. Sängen är hög så du kan skjuta in väskan, sänggaveln sitter ihop med ett skrivbord och på väggarna hänger mer eller mindre oväntade prylar för dig att låna medan du är där (till exempel en faktabok med skogens alla djur). Det går att streama till tv:n, högtalarna eller chatta med receptionen, så man kan ju verkligen parkera sig i sängen om det är vad du längtar efter på din staycation.

Läge: Mitt i smeten (nära T-Centralen och Stockholms Centralstation)

Spa: Nej.

Känsla: Spexigt, compact living, många tekniska perks. 

Unikt för hotellet: Flera roliga erbjudanden som inkluderar nöjen på eller utanför hotellet. Vad sägs om Popcorn Weekend som inkluderar natt i dubbelrum, frukost, sen checkout OCH två biobiljetter och popcorn? Eller Room for Superstars där det ingår 90 minuter i karaokerummet?

Hemsida: hobo.se

4. Grand Hotel Saltsjöbaden

Ni ser ju på bilden! Hur romantiskt får det bli? Flera av mina vänner har firat både årsdagar och faktiska bröllop här, två av dem hyrde sviten dagen innan sitt bröllop och bjöd in oss i den närmaste kretsen för pyjamasparty. Grand Hotel Saltsjöbaden stod klart 1893 och har en rik historia av fredsförhandlingar, sportmästerskap och kungligheter. Här ett bra tips för dig som gillar äldre estetik och vill åt en storslagen känsla, men en mindre storslagen nota än på Grand Hotel inne i Stockholm.

Läge: Saltsjöbaden (Saltsjöbanan från Slussen tar ungefär 35 minuter)

Spa: Ja.

Känsla: Anrikt, slott, kristallkrona.

Unikt för hotellet: Vackert beläget .

Hemsida: steamhotel.se

5. Svartsö Vandrarhem & Hotell

Är det något vi stockholmare ibland tar för givet, så är det skärgården. Tänk att vi har den här otroliga naturen, lugnet och vyerna en båttur bort? Jag har själv mycket kvar att upptäcka i skärgården och kan knappast kalla mig en expert, men i denna guide skulle jag vilja slå ett slag för Svartsö. 

Ungefär två och en halv timmes vacker båtfärd från Strömkajen hittar du en lugn, men ändå blomstrande ö. Här finns den White Guide-hyllade restaurangen Svartsö Krog, med samma ägare som också driver Matateljen i Enskede. Fortsatt lyx hittar du i glamping-tälten på Svartsö logi, men jag tänkte tipsa om ett hotell-och vandrarhem en kort cykeltur därifrån, för dig som vill bo lite billigare, men få en minst lika välgörande upplevelse.

Svartsö har fantastiskt vackra stråk att upptäcka till fots eller med cykel, perfekt för lite detox från stan. Personalen på Svartsö Vandrarhem & Hotell är otroligt kunnig och hjälpsam, så behöver du hjälp att planera dagsutflykter till andra öar eller bara vill hyra cykel så hjälper de till. Jag var här på ett retreat med yoga och skrivande, så ett tips är att hålla utkik på skrivarresor.se om du är sugen på något liknande.

Läge: Stockholms skärgård, tillhör Värmdö Kommun.

Spa: Nej, men bastu med tillhörande badbrygga finns att hyra vid Bistro Sågen. 

Känsla: Skärgårdsidyll, lugn, skogsnära.  

Unikt för hotellet: Du kan själv skala upp hur enkelt eller lyxigt du vill bo. Det finns både rum med vandrarhem-eller hotellstandard, du kan laga mat själv i det gemensamma köket eller beställa hel-eller halvpension. Kan verkligen rekommendera deras frukost, som serveras i en liten picknickkorg du kan bära ut på den (förhoppningsvis) soliga verandan!

Hemsida: svartsonorra.se

Vilket alternativ är du sugen på? Har du fler tips på hotell för en romantisk staycation i Stockholm?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *